Mellan en tretimmars föreläsning och förberedelser inför en kortare workshop. Fredrik gör ett surdegsbröd på en väldigt blöt deg. Det är ofta i mellanrummen det händer. Så även för oss. När vi är ute och diskuterar cirkulär ekonomi, ekosystem och mänskliga egenskaper i olika former kommer vi hem med olika tankar och uttryck. Då kan det vara väldigt skönt att vika en surdeg, låta den vila och baka av den.
Den processen påminner om något ganska viktigt. Att tid krävs när saker ska bli bra. Att rena och ursprungliga råvaror – som ekologiskt mjöl och vatten – tillsammans med tid kan bli något väldigt stort och fint. Men också att de där mellanrummen är viktiga för tankarna.
Vi bakar allt mer. Kanske är vi på väg att bli ett av få konsultföretag som också kommer att erbjuda bröd i någon form. Det här receptet tar två dygn från surdegsgrund till färdigt bröd. Men, den kräver inte mer än kanske 15 minuter aktiv handpåläggning. Resten av tiden gör råvarorna sitt.
Något att tänka på.